Followers

iklan


Popular Posts

Keluarga Manusia Pertama

Keluarga manusia pertama terdiri dari tujuh orang. Mereka adalah Adam (bapa), Hawa (Ibu), dan anak-anak iaitu Qabil, Ikrima, Labuda, Habel dan Seth. Jumlah bilangan satu keluarga empat lelaki dan tiga perempuan.


Kisah seperti dalam Al-Qur'an, diceritakan Adam a.s dengan Hawa melahirkan anak: kembar. Kembar pertama perempuan dan lelaki bernama Qabil dan Ikrima. Kembar kedua juga lelaki perempuan iaitu Labuda dan Habil. Dan terakhir seorang anak lelaki bernama Seth.


Nabi Syith atau Seth ialah merupakan anak lelaki ketiga kepada Nabi Adam a.s. dan Hawa, juga merupakan anak bongsu. Syith merupakan satu-satunya anak Nabi Adam yang dilahirkan oleh Hawa tidak mempunyai kembar (anak-anak lain dilahirkan kembar dan berpasang-pasangan). Berdasarkan catatan Genesis 4:25, Seth/ Syith dilahirkan selepas tragedi pembunuhan Habel oleh Qabel, Syith diangkat sebagai salah seorang dari beribu-ribu Nabi yang diutuskan oleh Allah menurut pandangan Islam, Kristian dan Yahudi.


Qabel walapun telah membunuh adiknya yang bernama Habel, tetapi dia menyesal dan bertaubat. Adapun Habil terbunuh di tangan Qabel dalam satu pertelingkahan. Ini bermula apabila ibadat qurban kambing biri-biri Habil diterima, dan pada sebaliknya ibadah qurban kambing biri-biri Qabil tidak diterima. Tambahan lagi, Habel juga akan mengahwini kembar perempuan Qabil, Ikrima, yang cantik.